Ouderbegeleiding

 

Wat is het?

 

Ouderbegeleiding is voor ouders die vaak even niet meer weten hoe met  hun kind om te gaan, ondanks alle inzet en pogingen die zij ondernemen.

 

Soms kan het zo zijn dat er specifiek iets met een kind aan de hand is, zoals een gedragsprobleem of bijvoorbeeld ADHD of autisme, maar het kan ook iets zijn waar u als ouder niet de vinger op kan leggen; uw zoon of dochter is angstig of somber.  Als ouders kunt u met de handen in het haar zitten en zich verdrietig voelen dat het niet goed gaat met uw kind. Een ouderbegeleider kan samen met u kijken wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat de relatie tussen u en uw kind verbetert.

 

Dit kan te maken hebben met kindeigen problematiek, maar het kan ook zo zijn dat u als ouders kwaliteiten anders gaat inzetten, zodat ze de opvoeding ten gunste gaan komen.

 

Hoe werkt het?

 

Een ouderbegeleider geeft, zoals het woord al zegt, geen begeleiding aan kinderen zelf. Wel kunnen kinderen worden uitgenodigd om mee te praten over wat hun ervaringen zijn met u als ouders en zo iets weer geven over wat wel of niet werkt.

 

Het kan zo zijn dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de problemen van uw kind, een ouderbegeleider kan via het afnemen van een ontwikkelingsanamnese duidelijk krijgen of er mogelijk sprake is van een stoornis. Wanneer hier indicaties voor zijn zal een ouderbegeleider altijd collega’s, bijvoorbeeld een kinderpsycholoog of orthopedagoog, inschakelen.

Medisch Centrum West * Mozartlaan 2-4 * 2742 BN Waddinxveen * 06 24 88 42 50 * jeroenvanhalewijn@ziggo.nl * KvK 61876348